De Onzichtbare Gevaren van Plastic (Vervolg)


 
De Onzichtbare Gevaren van Plastic (Vervolg)

Zo zit je aan het avondeten de dag te bespreken, met de opkomende avond en nacht die langzaam begint. Gelukkig laat de duisternis steeds langer van zich afweten.

We bespreken natuurlijk mijn blog, die ik gisteren, op de 10e, heb geschreven. Op mijn verjaardag – en dan gelijk zo’n onderwerp? Tja, ieder zijn interesse natuurlijk. Het spreekwoord "hoe ouder, hoe gekker" is soms wel van toepassing. Alleen is dit onderwerp niet iets om vrolijk over te doen. Wil je het nog nalezen? Hier is de LINK van het artikel. Maar via de pijl rechtsboven kom je natuurlijk ook terecht bij de hoofdpagina van deze BLOG.

Natuurlijk wordt er dan gezegd: “Plastic in een theezakje is minimaal, je krijgt daardoor heus niet meteen hersenletsel of andere vreselijke dingen.” Dat is natuurlijk ook zo, daar kun je niet omheen. Maar we kijken en denken vaak niet verder dan onze neus lang is. Alweer zo’n oud spreekwoord – ik kan me voorstellen dat veel generaties voor die van mij dit gezegde niet meer kennen. Maar het betekent dat we niet verder kijken dan onze beperkte kennis reikt.

En onze kennis is beperkt. Ook al ben je op sommige gebieden een expert en zit je boven het maaiveld van de massa, dat wil nog niet zeggen dat je overal goed zicht op hebt. Natuurlijk hoeft dat ook niet – je zou er gek van worden als je over alles dieper moest nadenken. Serieus zijn is een goed streven, maar gewoon plezier hebben – soms zelfs tot het flauwe toe – is ook nodig.

Maar als je ziet dat het percentage kankergevallen toeneemt, zou je daar toch wat serieuzer over moeten worden. En dan wel met z’n allen, niet alleen de bevolking. Anders krijg je weer een strijd tussen de burger en de politiek. Dit moet een gezamenlijke inspanning zijn: dit stuk menselijkheid als waarde toevoegen aan de economische waarden. En niet alleen menselijk, maar ook dierlijk en plantaardig.

Vanmorgen, op 11-02-2025, hoorde ik op het nieuws dat pasgeboren hanen direct worden gedood. Waarom? Geen economische waarde! Een heel nieuwsartikel natuurlijk, maar het gaat me vooral om wat ze letterlijk zeggen: “Geen economische waarde.”

Dus als je dit soort dingen vaker in mijn blogs leest en je afvraagt of ik het wel goed zie – het is een feit. En nu hoor ik anderen er ook over praten. Bevestiging heeft iedereen af en toe nodig.

Maar terugkomend op onze discussie tijdens de avondmaaltijd over het theezakje en kanker: het gaat niet om alleen dat ene theezakje. Stel je voor: het is vroeg in de ochtend. De wekker maakt zijn ronde door je slaapkamer. Hop, gelijk onder de douche om je klaar te maken voor de dag. Ondertussen krijg je al plastic deeltjes binnen.

Na het douchen kleed je je aan en ga je ontbijten. Persoonlijk neem ik twee kopjes koffie, maar veel mensen drinken thee. Ik heb een bonenmachine, maar koffiepads bevatten ook plastic deeltjes. Erg weinig en klein, maar je hebt al plastic binnengekregen tijdens het douchen en het ontbijt. Daarna poets je je tanden.

De ochtend is nog maar net begonnen, en ongemerkt heb je al heel wat plastic deeltjes binnengekregen. Over een hele dag zit je misschien nét aan de grens van wat ‘kan’. Maar kán het eigenlijk? Ze zeggen dat er nog onderzoek naar wordt gedaan. Ze onderzoeken het nu, maar weten het (officieel) nog niet.

Zou economisch belang daarin meespelen?

Onder het eten werd er gelukkig instemmend geknikt. Tot mijn zoon zich plots een artikel herinnerde waarin stond dat er onderzoek wordt gedaan naar hersenziektes door de aanwezigheid van plastic deeltjes.

Ik heb me tot nu toe alleen geconcentreerd op kanker, maar hersenziektes zijn natuurlijk ook een logisch gevolg. Misschien vraag je je af: welke hersenaandoeningen zijn er? De bekendste zijn:

  • Beroerte
  • Traumatisch hersenletsel
  • Dementie
  • Depressie
  • Parkinson
  • Epilepsie
  • Migraine
  • Afasie
  • Autisme
  • Dyslexie

Natuurlijk krijg je kanker en hersenziektes niet alleen door de toename van plastic deeltjes. Hoewel dit zorgwekkend is, zijn er veel factoren die een rol kunnen spelen. Een traumatische ervaring bijvoorbeeld, een erfelijke aandoening, of een moment waarop je te weinig (of geen) zuurstof krijgt. Vergiftiging kan ook een oorzaak zijn.

Daarnaast is er multiple sclerose (MS) – een auto-immuunziekte die de zenuwbanen in de hersenen aantast. Maar dat plastic deeltjes wel degelijk een rol spelen, begint steeds meer mensen te dagen.

Gelukkig krijgt dit onderwerp steeds vaker aandacht in het nieuws. Maar blijft het daarbij? Is het slechts het nieuws van vandaag, dat we morgen alweer vergeten zijn, omdat een ander nieuwsitem onze aandacht opeist? Om een idee te geven waar je dit kan zoeken wil ik graag wat websites hiervan delen, waar je alles aandachtig op kunt teruglezen:

·       Het aantal kankergevallen dat jaarlijks toeneemt, is extreem hoog. Dit geldt ook voor het aantal hersenziektes, zoals hierboven beschreven.

·       We wijzen vaak naar andere landen, zoals China, omdat zij zoveel plastic dumpen en totaal geen verantwoordelijkheid nemen voor het milieu en de gezondheid. Maar doen wij het zelf dan wel beter? We zien het probleem in landen als China, maar niet in de rest van de wereld. Waarom niet? Omdat het hier gaat om microplastics. En wat we niet zien, daar maken we ons geen zorgen over – totdat je zelf een van de volgende bent die kanker of een hersenziekte krijgt. Of anders een andere aandoening, misschien minder ernstig, maar nog steeds zorgwekkend.

·       Zo kom ik weer terug op het spreekwoord: we kijken niet verder dan onze neus lang is. Natuurlijk kan niemand dit probleem in zijn eentje oplossen, dat besef ik. Terwijl ik net een kop thee zet – uit een theezakje, omdat de verse op is – realiseer ik me dat we in veel gevallen zelf de eerste stap moeten zetten.

·       Veel mensen zijn individueel sterk genoeg om hun eigen keuzes te maken. Dat is maar goed ook. Maar als het gaat om ziektes die worden veroorzaakt door een vernietigend systeem dat we met z’n allen in stand houden, dan moeten we dit ook samen veranderen. Want zonder gezamenlijke inspanning zal er niets veranderen.

Ik sluit af bij de vraag aan ChatGPT of we met plastic moeten stoppen. Bedoel hij geeft gelijk antwoord terug. Hoewel het geen eigen mening heeft maar een verzameling wat online terug te vinden is. Schept het wel een beeld wat de mening onder vele is. Nu alleen het handelen. Dit is zijn antwoord in ieder geval:

“Ja, we zouden moeten stoppen of drastisch verminderen met het toevoegen van plastic aan voeding, drank en gezondheidsproducten. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom:

1. Gezondheidsrisico’s

  • Microplastics en nanoplastics komen in ons lichaam terecht via voedsel, water en zelfs de lucht.
  • Onderzoek suggereert dat deze deeltjes in organen en bloedbanen kunnen ophopen, wat kan leiden tot ontstekingen, celbeschadiging en verstoringen in het immuunsysteem.
  • Sommige plasticdeeltjes bevatten schadelijke chemicaliën zoals ftalaten en bisfenol A (BPA), die hormoonverstorend kunnen werken en mogelijk de kans op kanker, onvruchtbaarheid en neurologische aandoeningen verhogen.

2. Milieu-impact

  • Plastic in voedselverpakkingen en producten leidt tot enorme hoeveelheden afval, waarvan een groot deel niet wordt gerecycled en in de natuur belandt.
  • Plasticvervuiling in oceanen en rivieren heeft schadelijke gevolgen voor dieren, ecosystemen en uiteindelijk de voedselketen.
  • De productie van plastic draagt bij aan CO₂-uitstoot en klimaatverandering.

3. Alternatieven zijn beschikbaar

  • Glas, metaal en biologisch afbreekbare verpakkingen kunnen plastic in veel gevallen vervangen.
  • Papieren en plantaardige alternatieven voor rietjes, koffiebekers en voedselverpakkingen worden steeds beter.
  • Gezondheidsproducten zoals cosmetica en tandpasta kunnen zonder microplastics worden gemaakt.

Conclusie

Hoewel het lastig is om plastic volledig te vermijden, is het essentieel om het gebruik te verminderen, vooral in producten die we consumeren. Dit is beter voor onze gezondheid, het milieu en toekomstige generaties.”

Ik heb het er in ieder geval mee eens dat we hierin moeten gaan veranderen. Maar wat vind jij? Bedankt in ieder geval voor het lezen wederom.  Hoewel er tegenwoordig al veel over te vinden is. Vond ik het prettig hier op mijn manier ook aandacht over te geven. Hoe meer mensen je kan bereiken om dit soort onderwerpen, hoe beter het is. Als ons zelfbewustzijn groter en sterker wordt. Volgende artikelen zullen weer inspirerende gedichten worden. Tot ziens.....

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Het vuur van ons bestaan

Art Karel Fehr

Thuis